Гісторыя медыцыны ў XVII стагоддзі

Тэму адметнасці прафесіі лекара ў XVII стагоддзі анкапацыенты і іх блізкія абмяркоўвалі пад час кулінарнага падарожжа, які ладзіла  гісторык кулінарыі, знаўца беларускай кухні, шэф-кухар Алена МІКУЛЬЧЫК напачатку сакавіка 2022 года ў кулінарнай студыі “LEGOURMET”.

шэф-кухар Алена МІКУЛЬЧЫК
Фота Вольгі Акуліч

Кіраўніца Цэнтра падтрымкі анкапацыентаў “У імя жыцця” Ірына Жыхар напачатку імпрэзы распавяла пра аднаго з самых вядомых дактароў таго часу Данілу Набароўскага, які шмат займаўся лекарскай практыкай у традыцыях Галена, лячыў Радзівілаў, удзельнічаў у барацьбе з эпідэміямі ў Вялікім Княстве Літоўскім, паспяваў вучыць заходнім мовам падлеткаў роду Радзівілаў, і апроч таго пісаў і перакладаў вершы, выконваў дыпламатычныя місіі, меў гонар абірацца і быў абраны гарадзскім суддзёй у Вільні.

Дзякуючы шэф-кухару Алене Мікульчык удзельнікі кулінарнага падарожжа прыгатавалі і прадэгуставалі стравы, якія былі шырока распаўсюджаны менавіта ў XVII стагоддзі, хаця з’явіліся ў меню беларусаў значна раней. Гэта жур з курыцай і аўсяны кісель, бігас з розных відаў мяса і ягоны малодшы брат, які з’явіцца праз два стагоддзі: бігус з грыбамі і журавінамі. Палячыліся і традыцыйным для шляхты напоем таго часу, які любілі мушкецёры Францыі, аб чым сведчаць раманы Аляксандра Дзюма – гіпакрасам.

Фота Вольгі Акуліч

Спадзяемся, што старажытныя стравы, якія рыхтаваліся падчас захапляючага кулінарнага падарожжа, замацуюцца і ўдасканаляцца ў штодзённым побыце падарожнікаў. Тым больш што гэтыя стравы цалкам адпавядаюць прынцыпам здаровага харчавання, апроч бадай гіпакраса. Вельмі салодкі напой атрымаўся! Але ў адрозненне ад нас, жыхароў ХХІ стагоддзя, цукрам нашы продкі ў XVII стагоддзі не злоўжывалі, бо ён быў вельмі дарагі, яго ж прывозілі здалёк, з плантацый цукровага трыснягу. Таму ім даравальна. Мы ж жывем у атачэнні цукровых страў і цукровага дыябету, часта не знаем меры ў слодычах, і калі ўжо і гатаваць гіпакрас, то калі чакаем рэдкіх дарагіх гасцей і хочам іх здзівіць гістарычным рэцэптам. Невялічкая порцыя аперытыву нікому не пашкодзіць. Так сёння робяць сучасныя французы, у якіх беларусы запазычылі рэцэпт гэтага напою, адаптаваны высілкамі таленавітай кухмістрыні Алены Мікульчык.

Была ли эта статья полезна?

Добавить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.