Як сон уплывае на харчаванне, фізічную актыўнасць і рызыку развіцця раку?
администратор
З’яўляецца ўсё больш фактычных дадзеных, якія кажуць пра наяўнасць істотнай сувязі паміж сном, дыетай, фізічнай бяздзейнасцю і рызыкай раку.
Сапсаванне сну звязваюць з павышэннем рызыкі раку*, а дэпрывацыя сну (менш за 7 гадзін за ноч) — з павышэннем рызыкі атлушчэння, пераяданнем і узаемазвязаным метабалічным сіндромам**, які выступае як чыннік рызыкі ў адносінах да некаторых відаў раку.
Наадварот, здаровы сон асацыюецца з паляпшэннем падтрымання вагі пасля пахуднення***.
На якасць сну ўплывае маларухомы лад жыцця цягам працяглага часу: сон робіцца кепскі і непрацяглы****. Недахоп сну можа таксама спрыяць павышэнню узроўня стрэсавых гармонаў і запаленню — вядомым механізмам, якія павышаюць рызыку раку.