Бульба фры, бульбяныя чыпсы, крэкеры, хлеб, печыва, сухія сняданкі з шматкоў, кансерваваныя масліны, слівавы сок, кава — асноўныя крыніцы акрыламіду ў нашым рацыёне.
Акрыламід — гэта хімічнае рэчыва, якое выкарыстоўваецца ў апрацоўчай галіне прамысловасці. Яно таксама знаходзіцца ў харчовых прадуктах і тытунёвым дыме. Акрыламід фармуецца як пабочны прадукт рэакцыі Маяра, калі амінакіслата аспарагін рэагуе з пэўнымі цукрамі падчас награвання да высокіх тэмператураў.
Чаму акрыламід атрымаў класіфікацыю “магчымы канцэраген”?
Міжнароднае агенцтва дасладавання раку (IARC) Усясветнай арганізацыі аховы здароўя класіфікуе акрыламід як “магчымы канцэраген” на падставе правядзення першасных эксперыментаў на жывёлах. Аднак, пры правядзенні вялікай колькасці эпідэміялагічных даследаванняў (як даследаванняў метадам выпадак-кантроль, так і кагортных даследаванняў) на людзях не знайшлі надзейных доказаў таго, што ўплыў харчовага акрыламіду асацыюецца з рызыкай якога-небудзь віду раку *.
Чытаць/скачаць брашуру цалкам можна тут