Што такое акрыламід і ці звязаны ён з павышэннем рызыкі раку?

Бульба фры, бульбяныя чыпсы, крэкеры, хлеб, печыва, сухія сняданкі з шматкоў, кансерваваныя масліны, слівавы сок, кава — асноўныя крыніцы акрыламіду ў нашым рацыёне.

Што такое акрыламід?

Акрыламід — гэта хімічнае рэчыва, якое выкарыстоўваецца ў апрацоўчай галіне прамысловасці. Яно таксама знаходзіцца ў харчовых прадуктах і тытунёвым дыме. Акрыламід фармуецца як пабочны прадукт рэакцыі Маяра, калі амінакіслата аспарагін рэагуе з пэўнымі цукрамі падчас награвання да высокіх тэмператураў.

Чаму акрыламід атрымаў класіфікацыю “магчымы канцэраген”?

Міжнароднае агенцтва дасладавання раку (IARC) Усясветнай арганізацыі аховы здароўя  класіфікуе акрыламід як “магчымы канцэраген” на падставе правядзення першасных эксперыментаў на жывёлах. Аднак, пры правядзенні вялікай колькасці эпідэміялагічных даследаванняў (як даследаванняў метадам выпадак-кантроль, так і кагортных даследаванняў) на людзях не знайшлі надзейных доказаў таго, што ўплыў харчовага акрыламіду асацыюецца з рызыкай якога-небудзь віду раку *.

* Lipworth L, Sonderman JS, Tarone RE, McLaughlin JK. Review of epidemiologic studies of dietary acrylamide intake and the risk of cancer. Eur J Cancer Prev. 2012; 21: 375–386.

* Virk-Baker MK, Nagy TR, Barnes S, Groopman J. Dietary acrylamide and human cancer: a systematic review of literature. Nutr Cancer. 2014; 66: 774–790. 

* Pelucchi C, Bosetti C, Galeone C, La Vecchia C. Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta-analysis. Int J Cancer. 2015; 136: 2912–2922.

Чытаць/скачаць  брашуру цалкам можна тут

Была ли эта статья полезна?

Добавить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.