Ці можна перыядычна харчавацца толькі сокамі, каб абараніцца ад раку?

Сокі з садавіны і гародніны могуць быць зручным спосабам атрымання карысных біяактыўных харчовых кампанентаў. Калі ўжываць іх не шмат, яны могуць стаць каштоўным складнікам здаровага рэжыму харчавання.

Зрэшты ў соках менш абалоніны і некаторых іншых карысных нутрыентаў і больш прыроднага цукру, чым у гародніне і садавіне, з якіх яны робяцца. Таму сокі — не найлепшая крыніца атрымання нутрыентаў з расліннай ежы.

На сёння няма навукова пацверджаных фактычных дадзеных, якія б падтрымалі заявы аб тым, што выключнае ўжыванне сокаў цягам больш за 1 дзень паніжае рызыку развіцця раку ці прыносіць іншую карысць здароўю.

Сокавае ачышчэнне прапагандуецца як спосаб пазбаўлення ад таксінаў, аднак гэтаму няма навуковых доказаў. Таксіны, якія трапляюць у арганізм з прадуктамі харчавання і напоямі, увесь час выводзяцца ныркамі і печанню, незалежна ад таго, харчуецца чалавек цвёрдай ці вадкай ежай.

Хаця дыета, якая складаецца з сокаў з гародніны, можа быць адным з спосабаў павышэння мікранутрыентаў *, яе абмежаванне аднымі толькі сокамі можа прывесці да недахопу некаторых важных нутрыентаў, а ў асобных выпадках такая дыета можа ўтрымліваць небяспечныя ўзроўні пэўных рэчываў, якія могуць пашкоджваць ныркі і выклікаць іншыя праблемы са здароўем** .

* Butalla AC, Crane TE, Patil B, Wertheim BC, Thompson P, Thomson CA. Effects of a carrot juice intervention on plasma carotenoids, oxidative stress, and inflammation in overweight breast cancer survivors. Nutr Cancer. 2012.

** Hu C; UCLA Center for East-West Medicine. Juicing: body cleansing or nutrient depleting? Accessed July 21, 2019.

** Lien YH. Juicing is not all juicy. Am J Med. 2013.

** Tavernise S. Misconception: juice cleansing can remove toxins from your system. NYT. April 20, 2016.

Чытаць/скачаць  брашуру цалкам можна тут

Была ли эта статья полезна?

Добавить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.