Сокі з садавіны і гародніны могуць быць зручным спосабам атрымання карысных біяактыўных харчовых кампанентаў. Калі ўжываць іх не шмат, яны могуць стаць каштоўным складнікам здаровага рэжыму харчавання.
Зрэшты ў соках менш абалоніны і некаторых іншых карысных нутрыентаў і больш прыроднага цукру, чым у гародніне і садавіне, з якіх яны робяцца. Таму сокі — не найлепшая крыніца атрымання нутрыентаў з расліннай ежы.
На сёння няма навукова пацверджаных фактычных дадзеных, якія б падтрымалі заявы аб тым, што выключнае ўжыванне сокаў цягам больш за 1 дзень паніжае рызыку развіцця раку ці прыносіць іншую карысць здароўю.
Сокавае ачышчэнне прапагандуецца як спосаб пазбаўлення ад таксінаў, аднак гэтаму няма навуковых доказаў. Таксіны, якія трапляюць у арганізм з прадуктамі харчавання і напоямі, увесь час выводзяцца ныркамі і печанню, незалежна ад таго, харчуецца чалавек цвёрдай ці вадкай ежай.
Хаця дыета, якая складаецца з сокаў з гародніны, можа быць адным з спосабаў павышэння мікранутрыентаў *, яе абмежаванне аднымі толькі сокамі можа прывесці да недахопу некаторых важных нутрыентаў, а ў асобных выпадках такая дыета можа ўтрымліваць небяспечныя ўзроўні пэўных рэчываў, якія могуць пашкоджваць ныркі і выклікаць іншыя праблемы са здароўем** .
** Lien YH. Juicing is not all juicy. Am J Med. 2013.
** Tavernise S. Misconception: juice cleansing can remove toxins from your system. NYT. April 20, 2016.
Чытаць/скачаць брашуру цалкам можна тут