Ці павышае цукар рызыку развіцця раку?

У ежы і напоях утрымліваецца некалькі відаў цукру. Яны адрозніваюцца па свайму хімічнаму складу, але аказваюць падобнае метабалічнае дзеянне.

Усе цукры, якія ўтрымліваюцца ў ежы і напоях, павялічваюць каларыйнасць. Празмернае ўжыванне цукру спрыяе набору веса, залішней вазе, атлушчэнню і такім чынам можа ўскосна весці да павышэння рызыкі 13 відаў раку.*

Таксама ёсць фактычныя звесткі аб тым, што рэжымы харчавання, багатыя дабаўленымі цукрамі, уплываюць на ўзроўні інсуліну і ўзаемазвязаных гармонаў, і гэта можа павышаць рызыку пэўных відаў раку**, асабліва эндаметрыя ***.

Карычневы (нерафінаваны) цукар мае тую ж хімічную формулу цукру (сахарозу), што і белы (рафінад), а таксама надзвычай малыя колькасці іншых рэчываў, якія ўплываюць на колер і смак, але не зніжаюць нядобрыя эфекты метабалічнага дзеяння сахарозы на масу цела і інсулін.

Фруктоза — натуральны цукар, які ўтрымліваецца ў шмат якой садавіне, а таксама пасалоджаных напоях у форме кукурузнага сіропу, багатага на фруктозу. Яна ўздзейнічае на вагу і інсулін падобна сахарозе. Тое тычыцца і мёду, які ўтрымлівае сумесь фруктозы і глюкозы (яшчэ адна форма цукру).

Лабараторныя даследаванні паказалі, што метабалізм глюкозы ў ракавых клетках адбываецца хутчэй, чым у нармальных клетках. Людзі часта тлумачаць гэты факт памылкова, мяркуючы, што цукры ў ежы і напоях непасрэдна падсілкоўваюць ракавыя клеткі.

Тым не менш, абмежаванне ўжывання паўфабрыкатаў і прадуктаў з высокай ступенню перапрацоўкі, якія ўтрымліваюць вялікую колькасць дабаўленых цукраў (пірожныя, торты, ласункі, печыва, пасалоджаныя збожжавыя прадукты), а таксама пасалоджаных цукрам напояў (газіроўка, спартыўныя і энэргетычныя напоі) можа дапамагчы:

— знізіць ужыванне калорыяў;
— мінімізаваць набор вагі і падтрымліваць больш здаровую масу цела;
— а таксама знізіць вытварэнне (сакрэцыю) інсуліну ў людзей з пераддыябетам і  дыябетам 2 тыпу.

Міжнародныя арганізацыі з сектара аховы здароўя адзначаюць, што абмежаванне спажывання пасалоджаных цукрам напояў уяўляе сабой безумоўны прыярытэт***, рэкамендуючы замест гэтага выбіраць ваду і непасалоджаныя напоі.

* International Agency for Research on Cancer (IARC). World Cancer Report. Cancer Research for Cancer Prevention. WHO Press; 2014.

**Perez-Hernandez AI, Catalan V, Gomez-Ambrosi J, Rodriguez A, Fruhbeck G. Mechanisms linking excess adiposity and carcinogenesis promotion. Front Endocrinol (Lausanne). 2014; 5:65.

*** World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective. Continuous Update Project. The Third Expert Report. American Institute for Cancer Research; 2018. Accessed July 21, 2019.

Азнаёміцца з брашурай па прафілактыцы раку можна ТУТ. 

 

Была ли эта статья полезна?

Добавить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.