у адаптацыі шэф-кухара Алены Мікульчык.
Рэцэпт нацыянальнай кухні.
Інгрэдыенты:
— 4 штукі (600 г) бульбы |
Чытаць/Скачаць на беларускай і рускай мовах можна ТУТ.
Спосаб прыгатавання:
- Селядзец чысцім, выдаляем косткі, філе дробна рэжам.
- Звараную бульбу наразаем кубікамі або размінаем відэльцам.
- Кроп, пятрушку і зялёную цыбулю моем і дробна рэжам.
- Бланшыруем снітку і крапіву 3-5 хвілін.
- Змешваем бульбу, селядзец, зеляніну, бланшыраваныя снітку і крапіву, перчым, солім пры неабходнасці і запраўляем смятанай.
Смачна есці!
Гістарычная даведка:
Гарда́
У беларускай мове ёсць слова, аналагаў якому не мае руская – «гарда́». Яно абазначае ўсе наземныя есныя часткі раслінаў, якія жывуць у агародзе.
Слова “гарда́” у кулінарыі мае наступны сэнс: сумесь тоўчанай варанай бульбы з дробнымі кавалачкамі селядца з даданнем вялікай колькасці агародных траў, смятаны або сыроваткі. Зараз мы б назвалі гэта салатай. Такая страва была распаўсюджана на тэрыторыі, прылеглай да Літвы і ў памежных з Беларуссю літоўскіх раёнах. Два словы леглі ў аснову гэтага тэрміна: беларускае «гардовіца» — розная агародная зеляніна і літоўскае «gardus» — смачны. Акрамя агародных траў — кропу, пятрушкі, выкарыстоўвалі таксама шчаўе, шпінат, крапіву, якія перад закладкай абавязкова бланшыравалі (адварвалі ў кіпячай вадзе некалькі хвілін). Астатнія травы спажывалі толькі ў свежым выглядзе.
Гістарычная даведка падрыхтавана па матэрыялах знаўцы беларускай кухні Алены Мікульчык.