Ці зніжаюць процізапаленчыя дыеты рызыку развіцця раку?

Запаленне — гэта фізіялагічная рэакцыя на пашкоджанне тканак.

Узаемасувязь запалення з бактэрыяльнай інфекцыяй была ўстаноўлена сотні гадоў таму. Зрэшты, роля запалення ў канцэрагенезе была прызнаная нядаўна, а ўзаемасувязь дыеты, запалення і рызыкі раку ўсё яшчэ актыўна даследуецца.

Спалучэнне лабараторных эксперыментаў з эпідэміялагічнымі даследаваннямі дапамагло вылучыць асобныя прадукты харчавання, якія спрыяюць сістэматычным запаленням, а таксама хранічным запаленням канкрэтных тканак *,**. Гэтыя дадзеныя былі пакладзеныя ў аснову процізапаленчых рэжымаў харчавання. Рэкамендацыі гэтай публікацыі маюць з імі некаторыя агульныя характарыстыкі, напрыклад:

— ужываць вялікую колькасць гародніны і садавіны;
— ужываць малую колькасць чырвонага і перапрацаванага мяса.

Даследаванні, на падставе якіх зроблены вышэй апісаныя высновы:

* Kaluza J, Hakansson N, Harris HR, Orsini N, Michaelsson K, Wolk A. Influence of anti-inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. J Intern Med. 2019.

** Giovannucci E. A framework to understand diet, physical activity, body weight, and cancer risk. Cancer Causes Control. 2018.

Чытаць/скачаць  брашуру цалкам можна тут.

Была ли эта статья полезна?

Добавить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.